Wanneer ik google op community kom ik op de volgende woorden: gemeenschap, groep, bevolkingsgroep, overeenkomstigheid. Allemaal zegt het iets maar samen maakt het een geheel en dekt het woord community toch het meeste de lading. Al moet ik bekennen dat ik vaak nog over het woord struikel maar dat terzijde. Bij toeval ben ik in aanraking gekomen met het fenomeen community en specifiek Community Manager en de training daarvan. Ik zag op facebook een aankondiging van Kim Buining. Door haar enthousiasme trok me ze mijn aandacht. Kim is groot geworden door communities en heeft nu een succesvol bedrijf waarin ze mensen traint in diverse opleidingen rondom communities. Nu vind ik veel onderwerpen interessant dus gaf aan interesse te hebben voor haar webinar. Helaas was het er nog niet van gekomen en op een avond stuurt Kim mij een DM waar ze aangaf dat op die avond het laatste webinar werd gegeven, of ik nog interesse had………… Jazeker en van het een kwam het ander. Eerst nog wat sceptisch, maar na het volgen van de eerste trainingsavond, meteen enthousiast over het onderwerp Communities. De strategie achter communities vind ik heel interessant en laat mijn marketinghart sneller kloppen. Mensen met dezelfde interesses komen samen en vinden elkaar. Dat dit in het privé leven mogelijk was wist ik natuurlijk al. Zo neem ik deel aan diverse bak, kook, afval en sportgroepen. Dat dit ook kon werken voor een ondernemer en zijn of haar bedrijf daar was ik me nog niet zo van bewust. Kim heeft mij met haar training laten inzien dat dit de toekomst is. Zeker met de komst van de AVG, Adblockers, Nee stickers en bel-me-niet-register wordt het steeds lastiger klanten te benaderen.

Ik denk echter dat de consument zeker in deze bijzondere tijd door Corona juist wil verbinden en wil socializen. De diverse lockdowns hebben ervoor gezorgd dat mensen op elkaar aangewezen zijn, minder sociale contacten hebben en uitjes, verjaardagen en afspraken met vrienden zijn beperkt.
De behoefte is er echter wel. Hoe fijn vind jij het om met iemand te praten die dezelfde interesses heeft? Jou begrijpt en denkt ja dat wil/heb ik ook! Heerlijk toch? Zo werkt dat ook in een community. Zie het als je gezellige huiskamer, waar je over een bepaald onderwerp kunt praten, vragen kunt stellen maar ook nieuwe informatie ontvangt. Laagdrempelig en toch informatief. In Amerika is dit echt booming, Nederland blijft hierin nog wat achter. Maar als ondernemer met bv. Een nieuw uit te geven boek, te lanceren online leeromgeving of ander mooi product wil je toch de connectie maken met je klant? Weten wat hij/zij ervan vindt, wat ze missen, ervaringen delen etc. Ervaring leert dat een bestaande klant nou eenmaal makkelijker een tweede aankoop doet dus wil je de klant aan je binden, zorgen dat deze bij je blijft en fan van je wordt en jij van de klant!

Ik denk echt dat dit de toekomst is en wil ondernemers hier graag bij helpen. Voor één van mijn opdrachtgevers maak ik op dit moment al een community plan, waarin we een strategisch plan maken voor zijn community. Geweldig toch? Ik hoop dat ik nog meer ondernemers hier mee mag helpen. Mocht jij nu denken, goh dit is echt iets voor mij? Schroom dan niet, bel, app, sms, mail me en wie weet help ik jou binnenkort met een dijk van een community!

Spreek ik je snel?